Arhiv novic

MPP na Krku

Mag. Ilijić Saša, duhovnik s Krka, odgovorni za mladinsko pastoralo na Hrvaškem, organizator največjega hrvaškega festivala duhovno ritmične glasbe (Uskrs fest), je na doktorskem študiju muzikologije v Ljubljani opazil naš zbor, ki vsako sredo prepeva pri študentskih mašah. Kot postulator za postopek beatifikacije slovenskega škofa Antona Mahniča, ki je deloval na Krku, nas je povabil, da prepevamo ob spominski maši na našega škofa ter po njej pripravimo še krajši koncert. Tako smo dobili priložnost, da se med izpitnim obdobjem malce oddahnemo. Seveda smo se takšnemu povabilu primerno odzvali in brez premišljevanja sprejeli odločitev - gremo na Krk :) Kako bomo prišli tja? Kaj bomo jedli? Kje bomo spali? Kdo bo sploh lahko šel v tem času? A bomo lahko gledal fuzbal? V nadaljevanju...

V petek pozno popoldan smo prvi prispeli na Krk, kjer smo morali preveriti ali je morje še vedno slano in mokro. Kasneje nas je v Risiki sprejel g. Sašo, tam smo se nastanili in kmalu odpravili v Vrbnik, kjer smo se sprehodili po mestu in večer prživeli ob gledanju nogometa in hladni pijači. Ker se je sezona že začela smo komaj našli kaj prostora pod velikimi platni in televizijskimi zasloni. Nizozemci so nabil Špance. Z lahkoto. Užitek ni trajal dolgo, saj je prišla že sobota in z njo priprave na mašo in "koncertič" po njej.

V soboto dopoldan se nam je pridružila še preostala karavana pevcev. Odšli smo v Baško, kjer smo se kljub
oblačnemu in vetrovnemu vremenu vsi, no, skor vsi, kopali. Začela nas je matrati lakota, zato nas je Sašo pospremil do svetišča Majke Božje Goričke, kjer so nas lepo sprejeli in postreglili izvrstno kosilo. V odmoru nas je sprejel tudi rektor svetišča in razkazal tamkajšnjo romarsko cerkev in povedal nekaj o zgodovini svetišča in samostana v neposredni bližini. S turna te manjše izjemno slikovite in tradicionalno zgrajene cerkvice se je odprl izjemen pogled na širšo okolico otoka in Baško, kjer smo se namočili v dopoldanskem času. Sledile so pevske vaje v tamkajšnjih prostorih. Zborovodja Marta je rekla, da tako pridni v tem študijskem letu na pevskih vajah še nismo bili. Seveda smo si zaploskali. Svaka čast! Očitno se nam je poznala rahla utrujenost, ki je botrovala k tem, da ni bilo odvečne energije, ki bi jo usmerjali v vse drugo kot petje :) No, pevci se tolažimo, da je bil to morski zrak :P 

Čas je hitro minil in morali smo se odpraviti v mesto Krk. Po sprehodu ob obali smo se razgledali na utrdbi (kaštelu) ob krški katedrali, kjer smo kasneje prepevali pri sv. Maši ob spominu na božjega služabnika škofa Antona Mahniča. To je bila velika čast, da smo lahko prepevali pri maši in imeli koncert po njej. In to v slovenskem jeziku. Občutki so bili izvrstni, še posebej ker smo izvedeli, da smo letos prvi, ki smo nastopili v katedrali in tudi pred nami ni bilo veliko koncertov v njej. 

Po maši nas je g. Saša počastil s sladoledom in se zahvalil za vse trenutke, ki jih je preživel z nami. Nekateri pevci so morali zaradi izpitov po tem domov, nekateri pa smo ostali na Krku, zato ker smo se na otoku počutili že »kakor doma« (tema koncerta ob koncu študijskega leta in ponovitve na Krku). Potem smo se odpravili še v Vrbnik kjer smo pogledali nogomet in se pogovarjali ob pijači, kaj vse se nam je zgodilo in da se bomo z veseljem še kdaj udeležili.

V nedeljo smo prepevali še pri maši v Risiki, kjer smo prenočili. Sledil je zajtrk in pospravljenje hiše. Izkoristili smo še zadnjo priložnost za skok v morje. Nato smo se sprijaznili z realnostjo, da se moramo učiti za izpite in se posloviti od Krka in vrniti v Ljubljano.

To je bila prekrasna in nepozabna izkušnja. Hvala tudi nekaterim našim zvestim spremljevalcem, ki ste nas poslušali, nam zaploskali, gospodu rektorju svetišča Goričko za prostore, kjer smo lahko vadili, kuharicam za kosilo, župljanom v Risiki za sok pri zajtrku in navsezadnje g. Sašu za povabilo, pripravo in izpeljavo vsega skupaj. Bog naj povrne vsem skupaj.


Upamo in želimo si, da se na Krk še kdaj vrnemo in zapojemo morda še kakšno v hrvaškem jeziku :)


Več slik o dogajanju na Krku najdete na naši
uradni facebook strani Zbor MPP :)