Arhiv novic

MPP si vzame čas (za 2. PDV)

Čas od 6. do 8. marca 2015 je bil v MPP-ju posvečen letošnjemu drugemu pevsko-duhovnemu vikendu (po domače PDV-ju). Tokrat smo šli k Frančiškanom v Nazarje, kjer smo doživeli topel sprejem, se fino najedli, nasmejali ter si vzeli čas za ... marsikaj :)
 

Seveda ni šlo brez zapletov. Dan pred odhodom so se namreč nekateri še vedno dogovarjali za prevoz; ko pa je bil razpored po avtih končno usklajen, si je eden od voznikov vzel malo preveč časa za preučevanje najkrajše poti pobiranja pevcev po Ljubljani s pomočjo zemljevida – in spet naredil štalo na mailing listi. Na veselje vseh je bila zmeda rešena pravočasno, tako da nismo nikogar pustili v Ljubljani. Niti po pomoti.

Neuradno se je vikend začel že z nalaganjem prtljažnikov, gnečo na cestah in klepetom v avtih, bolj uradno pa s prihodom v Nazarje, razporeditvijo po sobah ter večernicami. "Delovne" skupine smo sestavili iz koščkov not nekaterih pesmi. Temu je sledila večerja, pri kateri so zaradi posta od sladic nekateri profitirali repete... 3x! :D   Po večerji pa duhovni del : uvod v Teologijo telesa z br. Melhiorjem. 
 

Pevski del smo pričeli z upevanjem, nadaljevali pa s sekcijskimi vajami. Kmalu nam "Battle of Jericho" ni več šla iz glav :)  Za oddih od petja smo si vzeli čas za pogovorno spoznavni večer (seveda nam je časa zmanjkalo), nato pa smo uradni del zaključili s podelitvijo vtisov in pesmijo. Neuradni del je obsegal vse od muziciranja, pogovorov, iger s kartami, do ugotovitve da "Talk Like A Pirate" na pevskem vikendu ni najbolj pametna ideja... 
 
Sobota se je začela z budni-... ropotanjem po vratih. Sledile so hvalnice, zajtrk in pevske vaje po glasovih.
Duhovni del dopoldneva je obsegal delo/čvek po skupinah na temo ljubezni, odnosov med fanti in dekleti, pričakovanj drug od drugega, pogledov na osebe nasprotnega spola itd.  Ena izmed moških skupin si je vzela čas, da je svoje ugotovitve predstavila grafično. Z grafom. Na x-osi so predstavili koliko je "hot" ženska, na y-osi pa vrednosti koliko je "crazy". Potem so jih popredalčkali in se opredelili kakšno dekle si želijo oz. iščejo.  V podrobnosti pa ne bomo šli. Seveda smo imeli tudi sveto mašo, vsak od nas pa je dobil še "skritega prijatelja" z namenom da moli zanj in ga s kakšno malenkostjo preseneti. 
 
Po kosilu smo si vzeli čas za oddih: nekateri so odšli igrat košarko, spet drugi so šli na sprehod. Ni manjkalo ne nabiranja zvončkov, ne piskanja na trobentice, ne "photoshooting"-a, ne pogovorov o nedavno sprejetem zakonu... (naj ostane pri tem, da je "s kom" na koncu postal "s čim", debata pa je od tam iztirila v precej ... zabavno smer :)  ) 
 
Oddihu je sledilo nadaljevanje predstavitev po skupinah z občasno intenzivno debato, ki se je razvnela med fanti in dekleti. O načinu razmišljanja, enih in drugih. Fantje so se strinjali, da jih spravlja v zadrego, ko hoče dekle razložiti "offside". Punce pa ne razumejo pri fantih, da ne znajo brati med vrsticami. Teh primerov je bilo na desetine na eni in drugi strani. Povejmo raje še kako se je nadaljevalo, da se ne boste trudili brati med vrsticami bomo kar direktni.
 

Nato pa smo obiskali še sestre Klarise. Z njimi smo najprej pokramljali, potem pa imeli možnost videti kaj pomeni vzeti si čas za večernice: sestre so vse svoje vrstice odpele, in to še malo počasneje od nas. Nepozabna izkušnja. Na koncu pa smo jim še mi zapeli v zahvalo. Po večerji smo izbirali in vadili pesmi za nedeljsko mašo ter sproti ponovili še nekaj starih in utrdili kakšno novo. Temu je sledil zabavni večer z igro vpihovanja sveče na prostem, kjer smo krepili skupinski duh v manjših mešanih ekipcah. Ter igra tokratnega vikenda - SARDELcE. Izkoristili smo velikost samostana, tako da se je en od nas skril nekje znotraj samostana. Ostali so ga po določenem času pričeli iskati. Kdor je odkril skritega pevca/pevko, se je postavil poleg njega. Tako se je nadaljevalo, dokler ni ostal samo en in zmedeno taval po samostanu in iskal ostalih 50 pevcev. Ti smo se "gužvali" in "savnali" po raznih sobah, kopalnicah, špajzah... še dobro da se imamo radi :) Nato pa smo začeli s celonočno adoracijo ter prostim druženjem, precej podobnim petkovemu. 
 

V nedeljo je bila budnica prijetnejša, po hvalnicah in zajtrku pa priprave na mašo. Med mašo je bil instrumentalni uvod v psalm malo drugačen kot ponavadi, nekateri so se muzali, ker naj bi spominjal na neko Siddhartino pesem. Hm? Po maši so župljani aplavdirali, česar smo se že navadili. Kasneje smo si vzeli čas za gasilsko fotko zunaj ter petje v križnem hodniku.

Med kosilom so jo fantje dekletom zagodli za dan žena s pesmijo (Ruža crvena) in cvetjem, br. Melhior pa se je preizkusil v kovanju rim. Solze sreče, stiski rok, objemi, ... Nato smo po vseh zahvalah zaključili tudi duhovni del, spisali refleksije, pospravili in odšli – na trojanske krofe, seveda :)  Tam se je spet razvil pogovor o prej omenjenem zakonu, a tokrat so bila vprašanja razumna in argumenti tehtni. Potem smo se pa res poslovili, polni spominov, s tistim znanim: "Se vidimo v sredo!"
 

V imenu MPP je poročilo za vas spisal,
dolgoletni tenor ;)