Arhiv novic

Naj Luč znova zaneti ognje! - božično voščilo 2014

Velika luč


Ljudstvo, ki je hodilo v temi,
je zagledalo veliko luč,
nad prebivalci v deželi smrtne sence
je zasvetila luč.

Kajti dete nam je rojeno,
sin nam je dan.
Oblast je na njegovih ramah,
imenuje se:
Čudoviti svetovalec, Močni Bog,
Čudoviti Oče, Knez miru.

(Iz 9,1.5) Decembra se začne tako imenovani „veseli december“, ki sovpada z adventom, časom pričakovanja. Vendar pa se večkrat človek vpraša, kaj pomenijo vse tiste lučke, ki jih prižigamo po naših mestih.

  • So to luči, ki preženejo temo ali samo zaslepijo oči?
  • So to luči, ki zmanjšajo sence ali jih samo podaljšajo?
  • So to luči, ki prinašajo mir ali pa samo nemir potopijo v nekem trenutnem lagodju in romantiki?

Današnje leto je bilo priča velikim spremembam; vse pa niso bile le na bolje. Vojne, bolezni in revščina še naprej pestijo ljudi po svetu. Prav tako je število preganjanih kristjanov večje kot že kar nekaj časa.

Na zahodu se 'toleranca' širi in to bojevita. Vsak, ki spregovori proti njej je lahko tako ali drugače oškodovan. Farmacevti, zdravniki in babice ne morejo hkrati biti kristjani in opravljati svojega dela. Obstaja sicer 'ugovor vesti', a to, da ga uveljaviš, ne pomiri vesti, razen če se kristjan hoče pravdati po sodiščih. Prav tako smo priča mlačnosti in le redki zvesti še netijo stražne ognje.


Vzhod zaradi ISIS in podobnih postaja kraj mučeništva za vedno več kristjanov. Pri tem ne 
izbirajo in kar nekaj teh novih mučencev je otrok. Prav tako ni prizanešeno ženam in starejšim. Tisti, ki še čuje, tako lahko govori s Pavlom (Rim 8, 22), da celotno stvarstvo vzdihuje, seveda tudi mi vzdihujemo: Pridi, pridi Knez Miru!

On je že prišel, prihaja in tudi bo prišel med nas. Brezčasni je zapustil svojo večnost in postal minljiv za nas. Utelesil se je zame in zate. Pa to ne samo tako kot govorimo, ampak prav tebe, tebe in tudi tebe je imel v svojih mislih, ko si je privzel dušo in telo človeka in postal naš brat!


Sedaj se spominjamo njegovega utelešenja in ga prosimo naj pride med nas, uboge in zaslepljene. Med naše sence, v našo bedo in stisko. Naj pride v to 'štalo' našega planeta in vsakega našega srca. Kajti On ve za vse. On nas razume in odpušča in napolnjuje z Lučjo.
 

Voščilo br. Melhior


Mir in vse dobro v prazničnem času vam želimo tudi člani zbora MPP :)