Arhiv novic

Velikonočno voščilo

Veseli, raduj se, kliči Aleluja! Gospod je resnično vstal!

Ko sem tako veliko premišljeval, kaj naj vendar napišem za ta največji praznik, sem se odločil, da vam spregovorim o resnični tematiki, o kateri precej razmišljam zadnje mesece. (Preberi več!)

Premišljujem namreč o naši veliki velikonočni skrivnosti, o Evharistiji. Rad bi z vami delil svoje življenje, kakor je Kristus delil svoje življenje. Jezus je namreč medtem ko so jedli, vzel kruh, ga blagoslovil, razlomil, dal svojim učencem in rekel: 

»Vzemite, jejte, to je moje telo, ki se daje za vas. To delajte v moj spomin.« Nato je vzel kelih, se zahvalil, jim ga dal in rekel: »Pijte iz njega vsi. To je namreč moja kri zaveze, ki se preliva za mnoge v odpuščanje grehov.« 
(Lk 22,19-20)

Gospod Jezus v tem trenutku deli z učenci svoje pravo, resnično, večno »življenje«. Kajti sam Jezus je dejal:

»Resnično, resnično, povem vam: Če ne jeste mesa Sina človekovega in ne pijete njegove krvi, nimate življenja v sebi. Kdor torej jé moje meso in pije mojo kri, ima večno življenje in jaz ga bom obudil poslednji dan. Kajti moje meso je resnična jed in moja kri resnična pijača. Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ostaja v meni in jaz v njem.« (Jn 6,53-56)

Vidimo torej, da če ne hodimo k maši, če ne uživamo resnične hrane, Evharistije, nimamo Božjega življenja v sebi, smo tako rekoč »mrtvi« za večnost. Kako velika je ta Božja skrivnost. Gospod Jezus želi, da se te skrivnosti ne le spominjamo, pač pa pravi tudi: 

»To »delajte« v moj spomin.« (Lk 22,19) 

Jezus je Pot in Resnica in Življenje
Toda kaj naj delamo? Želi torej, ne le da hodimo 
k maši pač pa želi, da kakor je On razlomil kruh svojega življenja, tudi mi razlamljamo svoje življenje z drugimi, da dajemo sebe na razpolago za druge. Želi, da smo pravi kristjani, ki se zavedajo zastonjske Božje ljubezni, ki se za nas daruje. Tako se tudi mi zastonj podarjajmo naprej, kajti »Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte.« (Mt10,8) Hkrati pa se Bogu zahvaljujmo, za vse kar nam daje in skupaj z Jezusom odidimo na kraj trpljenja na Oljsko goro. (Mt 26,26-30)

Evharistija grško ευχαριστία [evharistia] namreč pomeni zahvala. Sam se Bogu vedno znova zahvaljujem, ker me je poklical v tako vzvišeno službo. Z vami lomim kruh svoje notranjosti, z vami lomim svoje »življenje«. Želim vam v tej Veliki noči, da bi tudi vi ob Evharistiji doživljali prav to posebno navzočnost Jezusa Kristusa v osebi. Naj postane Jezus vaš resnični sogovornik, in ne le košček kruha.
 

Mir in vse Dobro!

br. Dominik